ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τα αντιηλιακά είναι χημικές ουσίες που, όταν εφαρμόζονται τοπικά, αποτρέπουν την υπεριώδη ακτινοβολία UVR να εισχωρήσει στο δέρμα σας.  Λειτουργούν είτε απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία UVR ή αντανακλώντας την.  Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να κρατήσουν μεγάλο ποσοστό της υπεριώδους ακτινοβολίας  UVR από το να σας φτάσει.  Υπάρχουν δύο τύποι αντιηλιακών: τα οργανικά και τα ανόργανα (ονομάζονται επίσης φυσικά).  Τα οργανικά αντιηλιακά αποτελούσαν για χρόνια τη δεσπόζουσα τάση των εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων.  Ο όρος «οργανικά» απλά σημαίνει ότι αυτά τα αντιηλιακά αποτελούνται, μεταξύ άλλων, και από άνθρακα και υδρογόνο. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι φυσικά και, στην πραγματικότητα, δεν είναι.  Τα οργανικά αντιηλιακά είναι σχετικά σύνθετα μόρια που, σε κάποιο βαθμό, απορροφούνται από το δέρμα.
Το πιο διάσημο αντιηλιακό είναι το PABA (παρα-αμινο βενζοϊκό οξύ).  Το PABA έγινε τόσο γνωστό επειδή ένας σημαντικός αριθμός ατόμων  αποδείχθηκε ότι είναι αλλεργικός σε αυτό.  Τα περισσότερα προϊόντα είναι τώρα «PABA Free» αλλά, πολλοί άνθρωποι, εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με το ένα ή με το άλλο από τα οργανικά αντιηλιακά.  Για παράδειγμα, η Βενζοφαινόνη (Oxybenzone) είναι ένα οργανικό αντιηλιακό που χρησιμοποιείται συνήθως.  Είναι ίσως αυτό που σχετίζεται περισσότερο με ανεπιθύμητες ενέργειες.  Τα φυσικά αντιηλιακά είναι, στην πραγματικότητα, μικροσκοπικά στερεά κομμάτια των αντιηλιακών.  Το Οξείδιο του Ψευδαργύρου και το Διοξείδιο του Τιτανίου είναι τα δύο που χρησιμοποιούνται περισσότερο.  Οι πιο πολλοί άνθρωποι συνδέουν το Οξείδιο του Ψευδαργύρου με τη λευκή παχιά πάστα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι ναυαγοσώστες.   Ήταν γνωστό ως το καλύτερο διαθέσιμο αντιηλιακό, αλλά ήταν μή αποδεκτό σαν καλλυντικό και, ως εκ τούτου, χρησιμοποιούταν μόνο από ναυαγοσώστες ή ασθενείς με καρκίνο του δέρματος.
Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει και τώρα μπορείτε να αποκτήσετε  φυσικά αντιηλιακά που να είναι διαφανή.  Το Οξείδιο του Ψευδαργύρου, για παράδειγμα, έχει πλέον κατασκευαστεί έτσι ώστε τα σωματίδια να είναι τόσο μικρά που να μην μπορείτε να τα δείτε.  Αυτά τα διαστημικής εποχής φυσικά αντιηλιακά αναφέρονται ως πούδρες microfine και το Ζ-COTE (Μicrofine Οξείδιο του Ψευδαργύρου) αποτελεί ένα παράδειγμα.  Οι κατασκευαστές αντιηλιακών χρησιμοποιούν τώρα το Z-COTE και άλλες microfine πούδρες ως συστατικά στα αντιηλιακά τους.  Το Οξείδιο του Ψευδαργύρου είναι το κύριο δραστικό συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας μωρών και έτσι, έχει μια πολύ μακρά ιστορία ασφαλούς χρήσης και δεν συνδέεται με οποιεσδήποτε αλλεργικές αντιδράσεις.  Λόγω αυτού, τα φυσικά αντιηλιακά, όπως το Οξείδιο του Ψευδαργύρου, είναι ιδανικά για τα προϊόντα της παραλίας και για προϊόντα όπως είναι οι κρέμες και το μακιγιάζ που χρησιμοποιούνται κάθε μέρα και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλά.  Τα περισσότερα από τα οργανικά αντιηλιακά εμποδίζουν μόνο την ακτίνα UVB.  Το Διοξείδιο του Τιτανίου εμποδίζει μερικές ακτίνες UVA και το Οξείδιο του Ψευδαργύρου εμποδίζει τις περισσότερες υπεριώδεις ακτίνες UVR από κάθε άλλο συστατικό από μόνο του.  Όταν αγοράζετε ένα αντιηλιακό, θα πρέπει να πάρετε ένα με τουλάχιστον δείκτη προστασίας SPF 15 και κατά προτίμηση ένα που να περιέχει Οξείδιο του Ψευδαργύρου.  Τουλάχιστον, βεβαιωθείτε ότι αναφέρει ότι είναι «Ευρέος Φάσματος».
Θα πρέπει να εφαρμόζετε το αντιηλιακό περίπου 20 λεπτά πριν βγείτε έξω.  Αυτό δίνει τον χρόνο στο αντιηλιακό να «σταθεροποιηθεί» επάνω στο δέρμα σας, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τη δουλειά του.  Ένας δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF 2 εμποδίζει περίπου το 50% της υπεριώδους ακτινοβολίας UVR.  Ένας δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF 10 εμποδίζει περίπου το 85%.  Ένας δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF 15 εμποδίζει περίπου το 95% και ένας δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF 30 εμποδίζει περίπου το 97%.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας συμφωνούν ότι ένας δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF 15 είναι αρκετός.  Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το αντιηλιακό εφαρμόζεται σωστά.
Όταν ολοκληρώνεται η δοκιμή του αντιηλιακού δείκτη προστασίας SPF, το εργαστήριο δοκιμών χρησιμοποιεί μια ποσότητα αντιηλιακού ίση με 1 ουγγιά (η οποία ισούται με 28,35 γραμμάρια) για κάθε εφαρμογή σε πλήρες σώμα (ενηλίκου).  Αυτό σημαίνει ότι, το σωληνάριο με μέση χωρητικότητα 4 ουγγιές, θα διαρκέσει σε έναν ενήλικα για 4 εφαρμογές στην παραλία.  Αν έχετε μείνει στην παραλία 4 ώρες συνολικά και έχετε εφαρμόσει το αντιηλιακό κάθε 2 ώρες, τότε ένα σωληνάριο θα διαρκέσει μόνο 2 ημέρες (4 εφαρμογές).  Στην πραγματικότητα, σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί αυτή τη μεγάλη ποσότητα αντιηλιακού που σημαίνει ότι, τις περισσότερες φορές, τα αντιηλιακά δεν εφαρμόζονται όσο πρέπει και οι άνθρωποι δε λαμβάνουν την προστασία την οποία νομίζουν ότι λαμβάνουν.  Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να το καταφέρουν αυτό, χρησιμοποιώντας έναν υψηλότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε λιγότερη ποσότητα.  Για παράδειγμα, είναι ελκυστικό να πιστεύετε ότι αν χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα του δείκτη προστασίας SPF 30 στην πραγματικότητα είναι σα να χρησιμοποιείτε έναν SPF 15.  Δυστυχώς, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.  Δεν υπάρχει κατάλληλος τρόπος για να προβλέψουμε τον δείκτη SPF από μια κακή χρήση αντιηλιακού, έτσι -σαν συμπέρασμα- χρησιμοποιήστε τουλάχιστον έναν δείκτη SPF 15 και κάντε σωστή χρήση!